Протест срещу ексттрадирането в Русия на Алексей Алчин – руски гражданин,

...
Протест срещу ексттрадирането в Русия на Алексей Алчин – руски гражданин,
Коментари Харесай

Протест срещу екстрадирането на руснак се събра във Варна

Протест против ексттрадирането в Русия на Алексей Алчин – съветски жител, който от пет години живее и работи в България, се събра пред съда във Варна.

В момента той се намира във варненския затвор. Престъпленията, които са посочени в настояването за екстрадиция, са финансови, само че и той, и брачната половинка му считат, че следствието и настояването за връщането му са свързани с неговата гражданска позиция.

На 26 февруари, във Варна, на митинга против съветското навлизане в Украйна участва и Алексей Алчин. Той възпламенява съветските си персонални документи в символ на митинг. В месеците по-късно интензивно оказва помощ на украинските бежанци и приканва за прекъсване на войната.

На 15 юли във Върховна касационна прокуратура идва искане за изгонването му по дело, формирано на 25 януари 2018-та г. - за невнесен Данък добавена стойност в размер на близо 300 милиона рубли. Олга живее с Алексей повече от три години. Описва го като човек, на който може да разчита и с нюх за вярното.

" Абсолютно ни изненада настояването за изгонване. В края на юни той получи известие от " Миграция " за това, че са пристигнали документи за издирването му от Русия и че той би трябвало да се яви за изявление ", разгласи брачната половинка на Алчин Олга Гюрова.

Тогава Алексей Алчин е арестуван, прекарва 12 дни в пандиза, само че след това е пуснат под домакински арест. От 1 август той още веднъж е в пандиза, откакто идва настояването за екстрадиция. И той, и Олга са извънредно обезпокоени.

" Това нещо не е било първата му скептична демонстрация във връзка с политиката на родината му. Сега всички тия събития най- вероятно ще се трактуват по много предстоящ метод от страна на Русия и ограниченията, наказателните ограничения, приложени към него, ще бъдат просто несъпоставими с мащаба на въпросите, които съветската страна има към него публично, разбирате ли? Има безбройни прецеденти и случаи, за които се знае за непозволено наказание и нечовешко отнасяне на хората, които страната не ги желае ", изясни Гюрова.

Искът против Алчин е обвързван с частната му компания за изкупуване на скрап от скъпи метали, основана през 2014 година Бизнесменът твърди, че е почнал напън от страна данъчните и федералните служби за сигурност и получава информация, че следва да му издигнат подправени обвинявания. Решава да напусне Русия.

В България основава личен туристически бизнес, работи като представител на украинска компания и треньор по кендо и иайдо. На фона на историите на Магнитски, Ходорковски и Навални Алексей не чака по-различна орис за себе си, в случай че бъде екстрадиран. Решението ще вземе Варненският областен съд в понеделник.

Само преди дни разгласи, че разполага с писмо на министерството на правораздаването до Върховна касационна прокуратура, че документите за екстрадацията на Алчин  са донесени “лично на ръка ” от чиновник на Руското посолство в деловодството на Министерството на правораздаването. В същото писмо се напомня “отново ” на прокуратурата, че на Съвет правораздаване и вътрешни работи на З и 4 март 2022 година в Брюксел беше изразено общо мненне от страните членки на Европейски Съюз, че дейностите на Русия съставляват толкоз съществено нарушаване на интернационалното право и интернационалните съглашения, че оправдават избора на доста страни членки да не преглеждат претенции от Русия и Беларус за съдействие по наказателно правни въпроси, като си резервират правото на преценка за всеки обособен случай ”. Без значение от това “напомняне ” Окръжна прокуратура Варна е дала начало на процедурата по екстрадация.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР